Den HelderSport

Entre Nous viert 35-jarig jubileum

Advertentie:

Den Helder – Jeu de boules vereniging Entre Nous bestaat op 1 september 2023 precies 35 jaar. Jan Karsten, Wedstrijdleiding en Accommodatie, bij de club blikt terug op de afgelopen decennia aan het Schapendijkje.

De eerste voorzitter Paul Schenk ging niet alleen voor het mooie weer maar vooral voor het jeu de boules naar Frankrijk. Rond 1985 kwam bij Schenk voor het eerst het idee naar boven om eens na te gaan of er in Den Helder aan een jeu de boules sport werd gedaan. Hij kwam van een koude kermis thuis. De dichtstbijzijnde vereniging bevond zich een kleine 35 kilometer naar het zuiden in het kustdorpje Schoorl. Gezien zijn drukke werkzaamheden bij de politie in Den Helder zag Schenk in die tijd af om te proberen een vereniging op te richten.

In 1987 organiseerde hij bij de politie een jeu de boules toernooi. Aan dit eerste toernooi deden meteen dertig collega’s mee. Eén van zijn collega’s, Kees Hogervorst, viel meteen op door zijn goede spel(inzicht). Later bleek dat Hogervorst al enige tijd in Nederland jeu de boules speelde bij een vereniging in Haarlem. Samen vatten zij het idee op om eens na te gaan of er voor Den Helder voldoende draagvlak aanwezig was om een vereniging op te richten. Na een interview in de plaatselijke krant meldde zich niet lang daarna al zestig kandidaat leden aan. Draagvlak genoeg.

Schapendijkje
In samenwerking met de gemeente Den Helder werd naar een geschikte locatie gezocht. Na enige tijd zoeken bleek dat tennisvereniging Topspin, gevestigd aan het Schapendijkje, enige tennisvelden onbenut liet. Een ideale gelegenheid om enige jeu de boules velden op aan te leggen. Nu kon de vereniging officieel worden opgericht en wel op 1 september 1988. Aanmelding bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond geschiedde op 10 november 1988. Maar voordat er daadwerkelijk aan de jeu de boulessport kon worden gedaan, moesten de tennisvelden worden aangepast. Met veel enthousiasme van de leden ging men aan de slag, wat uiteindelijk resulteerde in een feestelijke opening op 22 april 1989. De banen liggen op een unieke plek; praktisch onder vuurtoren ‘De Lange Jaap’ in Den Helder.

Al snel kwam Entre Nous tot snelle bloei wat binnen afzienbare tijd een ledental van boven de 200 opleverde. Alleen was er nog een probleem. Er was nog geen clubhuis en parkeerterrein. Het zou nog tot het voorjaar van 1992 duren voordat het op het marineterrein aanwezige overbodig geworden  administratiegebouw De Zeekoet kon worden omgebouwd tot ons gezellige clubhuis. Vertraging werd onder andere veroorzaakt door verontruste bewoners die bang waren dat hun groenvoorziening voor hun deur zou komen te verdwijnen. Uiteindelijk werd er een compromis gesloten. Enige groenvoorziening zou blijven staan, omdat het geplande parkeerterrein aanzienlijk verkleind zou worden. De officiële opening vond op 4 april 1992 plaats.

Sociaal en recreatief karakter
Tijdens de eerste officiële bestuursvergadering sprak men de wens uit dat de Jeu de boules vereniging Entre Nous vooral een sociaal en recreatief karakter zou moeten uitdragen. Tot op heden is dat gelukt. Entre Nous heeft nu 32 buitenbanen, een schitterende-energiezuinige- terreinverlichting en ruime parkeergelegenheid. Met ingang van 2023 heeft de club 80 leden die in competitieverband spelen maar vooral ook recreatief.

Op de woensdagavonden de donderdagmiddagen en elke zaterdag wordt er gespeeld bij Entre Nous. Ook houdt de club jaarlijks twee grote toernooien; het bij velen bekende ‘Vuurtorentoernooi’ en het ‘Schapendijkjetoernooi’. Vele tientallen boulers weten dan het terrein, bij de Lange Jaap te vinden. Entre Nous heeft een enthousiaste groep vrijwilligers die het terrein en het club huis in goede conditie houden.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button