Hollands KroonVideo

Huttendorpen herrijzen in Hollands Kroon (video)

Advertentie:

Hollands Kroon – Zo tegen het eind van de zomervakantie duiken op veel veldjes en schaatsbanen weer professioneel getimmerde huttendorpen op. Overal klinkt geklop van hamers, gezaag van zagen, en af en toe een kreet bij het verzamelen van nog een splinter.

In Kolhorn is de ijsbaan inmiddels veranderd in een dorp van pallets. Er zijn veel kinderen aan de klus, en terwijl Cees Visser van stichting Kolhorn Vooruit tot aan zijn enkels in een plas staat vertelt hij dat enthousiasme er nog goed in zit. “Vanmorgen hadden we een buitje regen dus we zouden iets later zijn begonnen. Maar ja, ze konden toch niet wachten.”

Knutselen aan kampeerplek
Het thema van het Kolhornse huttendorp is ‘Camping’, en dat is te zien. Achter Cees is Pim (10) druk aan het bouwen aan een complete camping, en hij wil best even zijn hamer in zijn gereedschapsriem steken voor een kort interview. “Hier hebben we een paar tenten gebouwd, met een kampvuur in het midden. Sommige zijn waterdicht. Maar sommige ook niet.” Pim en zijn groep lieten zich niet kisten door de buien, maar zijn laarzen bleken niet erg bestand tegen de regen en de volgelopen ijsbaan. “Het regende hier keihard. Mijn laarzen waren zeiknat, ik was van top tot teen doorweekt”, vertelt hij lachend.

Verderop bouwt Lizzy (11) aan een heuse camper. “Het gaat zo weer regenen, dus we gaan zo eerst het dak afmaken.” Een korte rondleiding laat zien dat de camper geïnspireerd is op onze buren aan de overkant van de plas. “Het is dus een Engelse camper, want het stuur zit rechts. Dat moest even zo, want de ingang moest aan de andere kant.” Of er ook een nachtje gekampeerd gaat worden in de camper? “Nou, nee.”

Spacerace
Ook in Kreileroord werd niet stilgezeten; de kinderen hier mochten aan de slag met het thema ‘Ruimte’. Op het grasveldje aan de Bollenstraat bouwen Marlies (9), Linde (8) en Isabelle (11) aan een heuse raket. Daarnaast staat natuurlijk een controll-room, want: “Je moet natuurlijk wel kunnen zien wat er in de raket gebeurt”, vertelt Isabelle. De raket bestaat inmiddels uit twee verdiepingen, met sfeerverlichting in de top. Wat nog rest is de verf, en een net bordje boven de ingang van de Raket. Isabelle: “Hier staan dus onze namen, en ‘verboden voor onbevoegden’. Er mogen alleen echte astronauten in. En mensen die we kennen en die we aardig vinden zeg maar”.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button