Sport

Joep van der Wulp gaat hardlopen voor goed doel

Advertentie:

Den Helder – Bij Nieuwedieper Joep van der Wulp (23) werd drie jaar geleden een cognitieve variant van de zeldzame stofwisselingsziekte MLD (laat-juveniele vorm) geconstateerd. Joep gaat langzaam achteruit en zal uiteindelijk al zijn vaardigheden verliezen. Vaak komt de diagnose te laat en is behandeling niet meer mogelijk. Helaas is dit ook bij Van der Wulp het geval.

Vader Jacob en zoon Joep gaan op zaterdag 16 september als “Team Joep” deelnemen aan de Vijf Engelse Mijlen Damloop by Night door Zaandam. Er zullen die avond 12.000 hardlopers aan de start verschijnen. Dat hardlopen een serieuze aangelegenheid is voor de inwoner van Den Helder blijkt uit zijn regelmatige deelname aan trainingen en wedstrijden. Daarnaast is Joep actief als vrijwilliger, onder meer bij de laatste edities van Sail en de Tour de Lasalle.

Metachromatische leukodystrofie (MLD) is een stofwisselingsziekte. De oorzaak is een fout in een gen. Welke kenmerken iemand heeft en hoeveel last iemand daarvan heeft, verschilt van persoon tot persoon. Bij MLD hopen zich een soort vetten op. Daardoor gaat het stofje myeline kapot, dat de zenuwcellen beschermt. Als door MLD de bescherming niet goed werkt, beschadigen de zenuwcellen en de hersenen. Mensen met MLD gaan hierdoor langzaam achteruit. Ze krijgen een verstandelijke beperking, die langzaam erger wordt. Ook het lopen en praten wordt minder. Iemand kan slechter gaan horen en zien. Ook kan iemand epilepsie krijgen. Uiteindelijk reageren mensen niet meer op hun omgeving. Zie de website.

Doneren
Doneren kan via de website.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button