Voorlopig laatste bezoek monument neergestorte Vickers Wellington in Nieuwe Niedorp

Het is 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde en daarom is het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken WOII in het leven geroepen. In Nederland worden zes vliegtuigen geborgen. Een van deze locaties is aan de Kanaalweg 5 in Nieuwe Niedorp. In de nacht van 22 op 23 juni 1941 stortte hier een Vickers Wellington bommenwerper met Tsjechische bemanning neer. Het toestel werd neergeschoten door een Duitse nachtjager.

De stoffelijke resten van vijf van de zes bemanningsleden bevinden zich naar alle waarschijnlijkheid nog in het toestel dat zich enkele meters diep in de grond heeft geboord achter de boerderij aan de Kanaalweg 5. De Tsjechische regering heeft de Nederlandse regering verzocht dit vliegtuigwrak te bergen. De Nederlandse regering heeft aan dit verzoek gehoor gegeven.

Tijdelijke verwijdering
Voordat de berging kan beginnen, vinden er ter plekke detectiewerkzaamheden plaats. Het monument dat op het erf is opgericht ter nagedachtenis van de vermiste en naar alle waarschijnlijkheid omgekomen bemanningsleden wordt hiervoor tijdelijk weggehaald en opgeslagen meldt gemeente Hollands Kroon.

De eigenaren van het perceel willen belangstellenden in de gelegenheid stellen om voor 4 november het monument nog te bezoeken. Aanmelden is niet nodig, de eigenaren stellen het wel op prijs als een bezoek ter plekke kenbaar maakt

Mobiele versie afsluiten