Den Helder

De Bedside Singers Den Helder zingen aan het bed van mensen in de stervensfase

Stichting Bedside Singers viert vijfjarig bestaan

Advertentie:

Den Helder – De stichting Bedside Singers Nederland viert in 2024 haar vijfjarig bestaan. In 2019 startte de stichting met één koor in Amsterdam: het eerste koor in Nederland dat zingt voor mensen in de stervensfase. In vijf jaar tijd groeide het aantal Bedside Singerskoren explosief naar 43 koren verspreid over het land. Ook in Den Helder is een Bedside Singerskoor actief: de Bedside Singers Den Helder.

Koorleider Tinie Doedens staat aan de wieg van het koor in Den Helder: “We hebben een fijne groep van zeven vrouwen. We zingen driestemmig bij mensen in hun laatste levensfase. Dat doen wij sinds een jaar in een verpleeghuis en in het hospice. Maar we komen met alle liefde ook op verzoek bij mensen thuis zingen.”

In het hospice zijn de ervaringen iedere keer anders. Zo was er de doodzieke vrouw, met haar dochter naast haar. Bij de eerste noten pakten ze elkaars hand en stroomden meteen de tranen. Niet eens vanwege de schoonheid van het lied maar vooral vanwege het feit dat er voor haar gezongen werd. “Jullie komen speciaal voor mij…., dit is voor het eerst dat er voor mij gezongen wordt.” Ook was er eens een man die maar lag te denken, alle minuten dat er niet iemand naast hem zat: “Ik lig hier maar te malen en nu drukken jullie met de liedjes precies mijn gedachten uit. Dank jullie wel”

Oprichting
In 2019 wonnen de Bedside Singers Amsterdam de Over Hoop Prijs 2018. De jury was onder de indruk van de eenvoud, bezieling en belangeloosheid van het initiatief. Met de prijs, een geldbedrag van 25.000 euro, groeide het Amsterdamse koor uit tot een landelijke organisatie. Op 14 juni 2019 was de Stichting Bedside Singers Nederland een feit.

Bedside Singers zingen vrijwillig voor mensen in de laatste levensfase: thuis, in een hospice, ziekenhuis of verpleeghuis. Zij komen met drie of vier zangers langs en zingen rustgevende liedjes om ruimte te bieden voor ontspanning, troost en bezinning. Om het vijfjarig jubileum te vieren, liet de stichting een korte documentaire maken. Hierin is te zien hoe een bezoek van de Bedside Singers in een hospice gaat.

Ambitie
Stichting Bedside Singers Nederland ondersteunt Bedside Singerskoren in het hele land. De organisatie wil het stervensproces verlichten door te zingen aan het bed, als waardevolle aanvulling op het palet van complementaire palliatieve zorg in Nederland. Zij ziet sterven als onderdeel van het leven en vindt het belangrijk om het sterfbed met elkaar te dragen. In veel culturen is het zingen voor stervenden gewoon. Bedside Singers Nederland wil deze traditie graag een plek geven in Nederland. De ambitie van de stichting is dat iedereen die dat wil kan worden toegezongen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button