LOS Den HelderRegio Noordkop

Waarom geen gemeenteraad op tv?

Advertentie:

Tot dit voorjaar was het goed gebruik dat de vergaderingen van de gemeenteraad werden uitgezonden op LOS TV. Dat is nu al enige tijd niet het geval en regelmatig krijgen we de vraag: “waarom niet”. Ook raadsleden stellen die vraag, hoewel ze het antwoord moeten kunnen weten. Omdat we ook volgende week de belangrijke begrotingsvergadering niet live kunnen uitzenden is het tijd voor uitleg.

Vooropgesteld: de lokale omroep is niet verplicht de raadsvergaderingen uit te zenden. En hoewel veel omroepen in het land dit wel doen is dat meestal omdat ze daar apart voor betaald krijgen. Dat was en is in Den Helder niet het geval. De LOS is er jaren terug mee begonnen en toen ik in 2013 bij de omroep kwam was het al goed gebruik. Er was geen reden dit te veranderen, maar toch ontbreken de uitzendingen nu al maanden op ons, inmiddels tot Regio Noordkop TV omgedoopt televisiekanaal.

Zoals velen weten is de LOS deze zomer verhuisd van de binnenstad naar de Torplaan, waar we meer ruimte hebben en onze taak beter kunnen uitvoeren. De dagprogrammering op radio is een goed voorbeeld van de verbetering, net als de doorgevoerde streekvorming en de nieuwsredactie die elke dag actief is. Zonder de inzet van tal van vrijwilligers was dit nooit mogelijk geweest, want hoewel de bekostiging van de omroep een verplichte wettelijke taak voor gemeenten is, betekent dit niet dat de gemeente er een bedrag voor over heeft waarmee daadwerkelijke professionalisering en betaalde krachten kunnen worden gerealiseerd. Het blijft dus, ondanks de fikse verbeteringen van de laatste jaren (ook op financieel vlak, ook qua bijdrage gemeente) roeien met de riemen die we hebben. Gelukkig zijn dat er steeds meer.

Nieuw systeem
Omdat we toch gingen verhuizen, en op de nieuwe locatie alles echt van de grond af moest worden opgebouwd, is ook gekeken naar het tv-kanaal. Over het systeem dat daarvoor werd gebruikt waren we al wat langer ontevreden en dus werd besloten een nieuw systeem aan te schaffen. Dat biedt meer mogelijkheden, is gebruikersvriendelijker, is voorbereid op betere beeldkwaliteit (als de providers daar ooit aan willen), bovendien op jaarbasis goedkoper, et cetera. Het geeft ook de mogelijkheid op afstand meerdere bronnen te schakelen, waarvan een bron dus de uitzending van de gemeenteraad kan zijn. Zowel voor Den Helder als Hollands Kroon.

Om die uitzending weer mogelijk te maken moet de gemeente echter ook een stukje apparatuur aanleveren. Begin augustus hebben we als omroep laten weten dat aan onze kant alles op orde was en dat we dus, zodra de gemeente een en ander had geregeld, konden testen en daarna de uitzendingen van de raad weer konden hervatten. En daar is nu het wachten op. Inmiddels is bekend dat de gemeente mogelijk half november, maar uiterlijk begin december de juiste apparatuur in huis heeft. Dat zal dan direct worden geïnstalleerd en getest. Zodra wij het signaal krijgen dat alles in orde is, kan Den Helder weer live meekijken naar de raadsvergaderingen.

Ronald Boutkan
Hoofdredacteur Regio Noordkop

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button