GGD Hollands Noorden start met campagne alcoholgebruik

Regio Noordkop – Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Daar is GGD Hollands Noorden met betrekking tot veel zaken al bewust van, maar nog niet over het drinken van alcohol. Voor veel kinderen die volwassenen zien drinken, wordt alcohol aantrekkelijk. Daarom is het belangrijk dat ouders geen alcohol drinken waar kinderen en jongeren bij zijn.

Met deze boodschap start de Alliantie Alcoholbeleid Nederland binnenkort landelijk met de campagne “Zien drinken doet drinken”. Het doel is dat ouders en andere opvoeders bewust worden van hun voorbeeldfunctie en de invloed die zij hebben op het latere drinkgedrag van kinderen. Ter gelegenheid van deze campagne organiseren “In Control of Alcohol & Drugs” en Brijder Jeugd op donderdag 5 november een webinar voor ouders en opvoeders uit de regio Noord-Holland Noord.

De campagne
Het voorbeeldgedrag van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind doet ertoe. Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen vanaf twee jaar kennis vergaren over alcohol, vanaf vier jaar alcoholnormen begrijpen en vanaf zes jaar positieve verwachtingen hebben van alcohol. In het algemeen geldt dat kinderen die hun ouders zien drinken, positiever gaan denken over alcohol. Dit vergroot de kans dat deze kinderen op jonge leeftijd gaan drinken en later te veel drinken.

Om de boodschap “Zien drinken doet drinken” onder de aandacht te brengen, wordt vanaf maandag 2 november landelijk in media campagne gevoerd met foto’s en filmpjes welke bedoeld zijn om ouders aan het denken te zetten. Het idee is dat veel ouders zich wel in de situaties uit de video’s kunnen herkennen.

Jongeren en alcohol
Cijfers uit de jongvolwassenmonitor van GGD Hollands Noorden laten zien dat in de regio Noord-Holland Noord de gemiddelde leeftijd waarop kinderen beginnen met alcohol drinken 15 jaar is. Van de minderjarigen die drinken kan 51,4% aangemerkt worden als een ‘bingedrinker’, omdat zij grote hoeveelheden alcohol drinken per gelegenheid. Bovendien blijkt bijna de helft van de ouders alcoholgebruik van hun kind goed te keuren of er niets van te zeggen. Daar is dus zeker nog ruimte voor verbetering.

Om bewustwording te vergroten en ouders te ondersteunen, organiseren In Control of Alcohol & Drugs en Brijder Jeugd op donderdagavond 5 november een webinar voor ouders en opvoeders uit de regio. Daar wordt naast de boodschap van de campagne ook besproken wat de effecten zijn van alcohol- en drugsgebruik op het puberbrein, hoe zij het gesprek aan kunnen gaan met het kind over alcohol en drugs en is de mogelijkheid aanwezig om vragen te stellen. Het webinar begint om 19:30 uur, aanmelden kan gratis via interventiesgezondheid@ggdhn.nl of incontrolofalcoholendrugs.nl.

Mobiele versie afsluiten