Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Marsdieproute

Adverentie

Aan alle mooie dingen komen soms tijdelijk een eind en dat geldt ook voor de wandelrubriek. Vandaag de laatste aflevering voor dit jaar, in het voorjaar van 2022 pakken we de draad weer op. En wat is nu leuker dan af te sluiten met een wandeling in de fijne stad waar wij wonen, Den Helder aan Zee!

Afgelopen week de Marsdieproute van het Wandelnetwerk gelopen en die start bij het NS station in het centrum. Op tien punten in deze route zijn informatieborden neergezet die een verhaal vertellen; deze borden zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen Zeestad, Platvorm en De Nieuwe Collectie. Sommige borden hebben alleen tekst en een foto, maar er zijn ook borden met een pedaal en een luidsprekerbox; als je het pedaal intrapt komt er gesproken tekst door prominente inwoners van deze stad.

Vanaf het station lopen we de Beatrixstraat in, die steeds meer allure begint te krijgen door het vervangen en/of opknappen van panden. Hier staat nabij de Xenos, ook al in zo’n mooi pand, het eerste bord met een pedaal. Het verhaal over deze winkelstraat wordt verteld door Ann Lengers, wie kent haar niet van de uitzending op tv met Gordon? Zij is inmiddels 106 jaar oud, nog steeds een fitte dame en loopt al heel lang mee in de geschiedenis van deze stad. Ze vertelt over de winkels van vroeger, hoe het was en inmiddels kan iedereen aanschouwen hoe mooi het weer begint te worden.

Bij paal nummer 2 het verhaal over de Visbuurt
School 7
Het tweede bord staat namelijk ook bij zo’n fantastisch gebouw, even verderop bij de brug voor School 7. Een paar jaar terug gekozen tot de mooiste Bibliotheek van de wereld en hier vertelt Ko Minneboo over het leven van weleer in de Pilo, oftewel de Visbuurt. Een oude foto, met bedrijvigheid op de kade en vissers die bezig zijn, maken dit compleet. En als je deze wandeling nu nog maakt kun je ook al surfend op de foto met een haai, hoe leuk is de straatkunst op de brug van Kerim Mušanović.

Willemsoord is het volgende onderdeel van de route; er zijn maar liefst vier borden vanaf de Flaneerkade tot voorbij het Marine museum. Over de voormalige Rijkswerf is het altijd heerlijk wandelen, het is bijna niet voor te stellen dat dit zolang een ‘No Go Area’ was voor de gewone burgers die er niet werkten; tegenwoordig is iedereen er welkom. Er zijn twee musea die alles met water te maken hebben, een bioscoop, een schouwburg en er is horeca. En de borden onderweg vertellen alles over het leven op en rond de werf, de haven en de kleine mini-maatschappij het Kim met zijn adelborsten. Vroeger altijd een mannenwereld, maar tijden veranderen en het verhaal in ‘praatpaal nummer 5’ wordt verteld door een vrouwelijke adelborst.

Bij het Marinemuseum passeert de wandelaar de imposante duikboot op het droge en lezen we over de vroegere Hoofdgracht, de chicste gracht van de stad. Nu is op dit punt het opstelterrein voor verkeer naar Texel. De route gaat daarna richting nog meer frisse lucht, we gaan naar de dijk en wel allereerst naar het uiterste puntje van het land.

Hier stond ooit het de Marine kantine ‘t Huys Tijdverdrijf
Arend
De vertelpunten 7,8 en 9 staan op en achter die dijk en op nummer 7 zien we een prachtige oude foto van de Hr. Ms. Arend, die in 1931 terugkeerde van een verre reis. Verder komt de dijk, die in 1749 al werd aangelegd, aan bod en het beroemde Huys Tijdverdrijf. Het is prettig wandelen op de dijk en de foto’s op de borden spreken voor zich. Via het Stadspark gaat de route terug richting station en alleen het laatste routepunt, nummer 10, ontbreekt nog. Dit wordt een maquette van het oude station, met een luisterverhaal erbij, en die hoort binnenkort op het Julianaplein te komen.

Deze Marsdieproute is er niet alleen voor de toeristen die onze stad weten te vinden, maar ook voor de Nieuwedieper zelf. Het is een leuk, leerzaam rondje om met vele oh ja momenten! Dus ga erop uit in eigen stad, want wandelen is gezond.

Vanaf maart / april 2022 komt de rubriek ‘aan de wandel in de Noordkop’ weer terug en gaan we verder op pad in eigen stad en de regio.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

2 reacties

  1. Een heel erg bekende route. Mooi geschreven jo. Jammer dat het de laatste is.

    1. Goedemorgen Giny… tja in de herfst en de winter gaan wij nu eenmaal wat minder en ook wat kleinschaliger (dicht bij huis) aan de wandel. Dus nu even de laatste, maar volgend jaar komen we terug van ca. maart / april tot oktober! Verheug je er alvast maar op!

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d