Den HelderSport

Zwembad Heersdiep verhoogt noodgedwongen de tarieven

Den Helder – Een kaartje voor zwembad Het Heersdiep wordt vanaf 1 januari 2023 duurder. Dat laat exploitant Aquacentrum Den Helder weten. De verhoging is noodgedwongen: Leveranciers hebben hun tarieven geïndexeerd, de lonen zijn gestegen en de energiekosten zijn toegenomen.

Aquacentrum verklaart dat zij door spaarzaam met het geld om te gaan de afgelopen jaren in staat bleef de tarieven voor de toegangskaartjes nagenoeg hetzelfde te houden. Helaas moet de Stichting nu toch de tarieven beperkt gaan aanpassen: “Als we de werkelijke kosten moeten doorbelasten aan onze bezoekers dan zou de prijs van het kaartje bijna verdubbeld moeten worden,” verzucht bedrijfsmanager Age de Jong. “Wie komt er dan nog zwemmen? Dat gaan we dus niet doen.” Een kaartje voor recreatief zwemmen voor kinderen tot en met 15 jaar gaat bijvoorbeeld met tachtig cent omhoog, van €4,20 naar €5,00. Alle nieuwe tarieven zijn vanaf 1 november zichtbaar op de website van het zwembad.

De stichting vindt het van maatschappelijk belang om het zwemmen zo goedkoop mogelijk te houden. Daarom heeft het Aquacentrum aan de gemeente gevraagd om de indexering op de huur van het zwembad zo laag mogelijk te houden, of deze niet te indexeren. Verder heeft de stichting een paar weken geleden een brandbrief naar gemeente Den Helder verzonden, waarin ze aangeeft zich zorgen te maken over de betaalbaarheid van sport in het algemeen. Er is vanuit de gemeente nog steeds niet op gereageerd.

Maatschappelijke organisaties kunnen bijdragen aan het betaalbaar houden van zwemmen. Inwoners met een kleine portemonnee kunnen bijvoorbeeld aankloppen bij Stichting Leergeld en het Jeugdfonds voor Sport & Cultuur.In het zwembad worden ook maatregelen getroffen om de kosten te drukken. Waar mogelijk wordt bespaard op energie. Zo worden de watertemperaturen in november met een halve graad verlaagd, met uitzondering van het wedstrijdbassin. Verder wordt er door de werkgeversorganisaties en de zwembonden gelobbyd bij het Ministerie VWS om bij te dragen aan de energiekosten. Van sluiting van het zwembad is geen enkele sprake, benadrukt De Jong.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button