Hollands KroonJeugdVideo

Waarlandse kids op kerstbomenjacht voor ziek dorpsgenootje (video)

Waarland – Een groep van 25 jongens en meiden struint de Waarlandse straten af op zoek naar oude dennen en sparren. Ze hebben al twee flinke stapels kerstbomen bij elkaar gesprokkeld maar zijn nog lang niet klaar. Alles om geld in te zamelen voor hun zieke vriend Charley. “We zamelen de bomen in en krijgen per boom vijftig cent van de gemeente”, vertelt Hidde Stam. “Er liggen hier nu al zo’n 500. Verderop is nog een stapel.”

De jongens en meiden crossen de hele dag door het dorp. “We zamelen geld in voor Charley want die heeft kanker”, vertelt Stijn de Groot, “En dat geld dat kan hij dan gebruiken” Het 7-jarige dorpsgenootje van de kerstbomenjagers ligt momenteel in het ziekenhuis. Recent werd er leukemie bij hem geconstateerd. Hij heeft al een hele reeks behandelingen achter de rug en ligt nu te herstellen van een stamceltransplantatie. Het geld dat wordt ingezameld, is nodig voor het oude huis van het gezin in Waarland.

Vocht
“De fundering van het huis is niet goed waardoor er allemaal vocht uit de grond in de muren trekt”, vertelt Frenchie van der Linden. Zij is niet alleen de hartsvriendin van Charley’s moeder Mandy maar ook voorzitter van Stichting Help Charley, “Voor ons zelf is zo’n vochtig huis al niet lekker maar als je geen afweersysteem hebt zoals Charley dan is dat gewoon niet goed.”

Terwijl Charley’s vader en moeder alle energie steken in de soms zware zorg voor het gezin, trekt Waarland alles uit de kast om het gezin te ondersteunen. De kinderen zamelen nu kerstbomen in maar er is ook een crowdfunding gestart en er komt nog een veiling en er worden later ook nog cupcakes verkocht. Er is al zo’n 46.000 euro maar dat is nog lang niet genoeg.  “Het gezin ziet wat er ondertussen in het dorp gebeurd. Dat vinden ze heel bijzonder”

frenchie van der linden, familievriend
“Charley heeft twee weken geleden de stamceltransplantatie gehad en is soms heel ziek. Door corona moeten ze ook alles zelf doen. Het is echt heel pittig voor ze”, vertelt Van der Linden, “Het gezin ziet wat er ondertussen in het dorp gebeurd. Dat vinden ze wel heel bijzonder. En ik denk dat dat ook weer licht en warmte geeft. Want ik denk dat het hele dorp mee helpt.”

Om de fundering te repareren en dus ook een nieuwe vloer te kunnen laten leggen is nog een hoop geld nodig. De stichting hoopt meer dan 100.000 euro bij elkaar te krijgen. De kinderen doen ondertussen alvast hun best. Door wind en weer gaan ze op pad, vertelt Hidde Stam: “Je moet ook door de regen maar ik denk dan ‘als we maar genoeg kerstbomen ophalen’. Je moet gewoon doorzetten.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button