Advertentie:

Geschiedenis LOS

De LOS bestaat sinds 1988. In de tachtiger jaren werd in Den Helder radio gemaakt vanaf zolderkamertjes en andere geheimzinnige locaties. Deze zogenoemde radiopiraten hadden elk hun eigen publiek in de diverse wijken van onze stad.Zo had je Radio Den Helder, Radio Lokom, Radio Nieuwediep, de Baanbreker en nog vele anderen. Ook was toen nog de Gemini Ziekenomroep actief.

In januari van 1988 werden verschillende radiomakers in Den Helder gepolst of zij trek hadden om bij een nieuw op te richten lokale omroep iets op radiogebied te doen. Het gerucht van de komst van een lokale omroep ging als een lopend vuurtje door de stad. Een flink aantal programmamakers bezocht de eerste kennismakingsavond. Diezelfde avond werden afspraken gemaakt voor een radiocursus, die in de Vliebergschool gehouden werd. De LOS bestond in de beginjaren uit twee bloedgroepen. De ene groep kwam bij de GZO (Gemini Zieken Omroep) vandaan en de andere groep kwam uit de piratenwereld. Het waren twee totaal verschillende groepen, die in het begin wel even aan elkaar moesten wennen. Al snel waren de verschillen weggewerkt en stonden alle neuzen dezelfde kant op.

Alle programma’s hadden een eigen programmavertegenwoordiger. Op de maandelijkse programmaraad zat dus een hok vol radiomakers, daar op de bovenverdieping van de Villa Studio aan de Prins Willem Alexandersingel. Die programmaraad liep daardoor nogal eens uit. Het gebeurde zelden dat je voor middernacht thuis was. Na een jaar werd de opzet aangepast.

Villa
De LOS zond uit vanuit de Villa aan de PWA-Singel achter het gemeentehuis. Op de eerste zaterdag van april 1988 ging de eerste uitzending probleemloos de lucht in. Doormiddel van radiospelletjes legde de omroep het eerste contact met de luisteraars. Er was op dat moment alleen nog maar een kabelfrequentie (93.6 Mhz/Mono), de etherfrequentie kwam pas later dat jaar. Er kwamen diverse programma’s. Zo was er aandacht voor nieuws, sport, achtergronden bij het nieuws, verenigingswetenswaardigheden en reportages over allerlei evenementen en gebeurtenissen. Natuurlijk kreeg ook de muziek volle aandacht. Zo kwamen er niet alleen algemene muziekprogramma’s, maar ook speciale programma’s met alleen Nederlandstalig, Country, Klassiek, Jazz, et cetera.

Dagelijks nieuws was er binnen LOS Actueel. Dit programma werd elke dag uitgezonden (behalve op zondag) van 18.00 tot 19.00 uur. LOS Actueel was het enige programma met een aparte redactie. Deze redactie zorgde er voor dat je als presentator in een gespreid bedje kwam. De onderwerpen lagen klaar en de gasten waren besproken. Deze luxe heeft overigens maar zeer kort geduurd, want al snel werd de presentator een van de belangrijkste redactieleden en werden de werkzaamheden steeds drukker. De presentatoren van dit dagelijkse aktualiteitenprogramma kwamen veelal voort uit andere LOS radioprogramma’s.

Watertoren
De LOS heeft niet echt lang in de Villa-studio gezeten. In het begin van de negentigerjaren kreeg de omroep de beschikking over de Watertorenstudio. Vanaf die periode draaide de LOS als een volwaardige lokale omroep. Live verslagen maakten nadrukkelijk deel uit van de programmering, zoals de basketbalwedstrijden van het Helderse team. Die hadden een enorme luisterdichtheid. Ook de uitzendingen van Radio Tour de Lasalle zijn voor het Helderse publiek een belevenis apart.

In 1993 brak de LOS het record radiomaken en kwam zodoende in het Guinnes Book of Records. Een drietal radiomakers, te weten Harrie Stam, Marja Mosk en Nico Laagland Winder, hielden het maar liefst 104 uur vol en zorgden in die tijd voor een enorme stoot aan positieve publiciteit.

Kerkstraat
In het begin van de 21ste eeuw verhuisde de LOS naar haar huidige locatie aan de Kerkstraat. Vanuit dit hart van Den Helder maken de vrijwilligers van de lokale omroep stichting in Den Helder nog steeds programma’s, die het publiek steeds beter weet te waarderen. De omroep laat zich ook steeds vaker zien aan de luisteraars. Regelmatig worden er live uitzendingen op locatie gemaakt, waarin ook het publiek zich kan mengen in de te bespreken onderwerpen.

Sinds juli 2019 is de LOS gevestigd aan de Torplaan 4, aan de rand van het Ravelijncenter en recht tegenover het Marinapark.

Anno 2016 doen we ook weer steeds vaker live verslag van evenementen, zoals de Halve van Den Helder, de Dag van de Muziek, Tour de Lasalle, Koningsdag, Historisch Weekend, et cetera. Bij speciale gebeurtenissen volgen extra uitzendingen.

LOS TV
In de periode van 1993 tot 1999 was de LOS ook op TV te zien met dagelijks lokaal nieuws. Door omstandigheden stopte dit in 1999 en kwam daarvoor de kabelkrant in de plaats. Sinds 2016 heeft de LOS een nieuw tv-systeem in gebruik genomen en hebben we weer een herstart gemaakt met echte lokale tv. Filmpjes uit de stad zijn dagelijks te zien als onderdeel van de reguliere uitzending en op het hele uur zenden we de NOS Nieuwsminuut en de Nieuwsminuut van onze mediapartner (RTV) NH uit. Die samenwerking met NH is in januari 2016 begonnen, sinds december 2015 werken we bovendien samen met RTV Noordkop.

De toekomst van de lokale omroep ligt, volgens landelijk plan, in de vorming van streekomroepen.

Back to top button